De Dag Van Ons Allemaal

door Marc

Maandag 8 juni is het de ‘Dag van het Boodschappenbriefje’. Over dat fraaie feit las ik op internet. Voor mij persoonlijk voelt maandag 8 juni toch echt als ‘De Eerste Dag van de Week dat de Kinderen weer Vijf Dagen naar School Gaan’.

Verschil in interpretatie, toch altijd weer een ding.

Wat voor mij belangrijk is, hoeft niet per se voor jou belangrijk te zijn. Dat maakt het leven zo leuk, zo anders. Of – en dat kan ook – het maakt je leven juist een angstaanjagend verhaal. Omdat je alleen je eigen leven snapt, heb je geen idee van het leven van een ander. Ga je met die onwetendheid niet goed om, dan mag je die ander al snel niet. Dan voel je je bedreigd, want dat is wat angst In je injecteert. Onwetendheid. Misschien niet letterlijk, maar angst bedwelmt wel wat je denkt over een ander. En dan wil het wel eens vervelend worden.

Terwijl, het is allemaal niet zo heel ingewikkeld. Elkaar accepteren kun je makkelijk leren. Dat begint bij ouders die geen ‘grapjes’ maken tegen hun kinderen over anderen, maar blijven hameren op gelijkheid. Elke kans die er is. Ga het gesprek aan. Vraag naar de dromen van de ander. Vraag naar wat hij of zij belangrijk vindt en ontdek dat wat we dromen en wat we hopen en verwachten van het leven nauwelijks van elkaar verschilt.

En luister!

Het verschil dat we als mens onderling ervaren, is de grondslag voor allerlei nare shit. Kijk zelf maar, je struikelt over de voorbeelden. Letterlijk zelfs. Mits je het ook echt wilt zien. Want niks is zo makkelijk als je kop in het zand steken, omdat jij vooral ergens geen last van hebt. Want jij wordt wél overal en altijd binnengelaten als je op stap gaat. Jij wordt niet dubbel gecheckt als je een toeslag aanvraagt bij de belastingdienst. Jij voelt je niet opgelaten bij sinterklaasintochten. Jij wordt niet voor het minste of geringste aan de kant gezet bij verkeerscontroles. En jij wordt wél uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken.

Praten over racisme is met losse handen fietsen op een draadje. Ik heb geen oplossingen. Wat ik wel weet is dat luisteren leidt tot verandering. En luisteren leidt tot horen. Luisteren is de schoen van de ander aantrekken en ontdekken dat we dezelfde maat dragen. En 8 juni? Dat zou vooral de Dag van ons Allemaal moeten zijn.