Een vingeroefening in vindingrijkheid

door Marc

Onlangs gebeurde iets frappants.

Ik schreef twee blogposts die ik allebei heb weggegooid. Niet halverwege, maar vlak voor ik ze zou plaatsen. Zonde? Misschien. Ik was er niet tevreden over. Het kon beter. Buikgevoel. De onderwerpen waren saai, er gebeurde niks in of niks vermeldenswaardig.

Ik wil lezers niet lastigvallen met saaiheid. Kijk, dat iemand als Karl Øve Knausgard zijn dagdagelijkse mores met de wereld deelt door letterlijk op de te schrijven wat allemaal in zijn keukenkastjes ligt, kan wel zo zijn, voor mij is dat erger dan de winter.

Zelfs de coronapaniek prikkelde me niet om te reageren. Na twee dagen was daar alles over gezegd en elke bijdrage van mij zou niets meer zijn dan mosterd na de maaltijd. Een wintergriepje ná de winter.

Er stond een stukje over carnaval in de steigers. Over hoe de kinderen thuis in een ludieke ‘carnaval ja’ en ‘carnaval nee’-strijd verzeild zijn geraakt. Maar toen werd R. grieperig, niet lang na het gecarnaval, gaf aan nooit meer te willen vieren en bleek ik met minimale inzet de winnaar te zijn van de ludieke strijd. Weg stukje. Niet leuk meer.

Intussen was het al weken stil op hebhetermaarover.nl en terwijl ik ondertussen wel postte op Maison Slash en mijn Puik Verhaal-site, gebeurde hier niets. Alsof ik nauwelijks nog bestond. Terwijl het dus wel deze plek is waar ik het er al meer dan 10 jaar met ups en downs over heb. Dat verdient beter. En meer dan dat.

Uit arren moede doe ik dus wat ik altijd doe als een dergelijke situatie zich voordoet. Ik schrijf over het niet schrijven. Een oefening in vindingrijkheid. Het was dat of een berichtje uit het verre verleden opfrissen en herplaatsen, maar dat is zo lui.

Zo werkt schrijven. Je moet niet uit het raam staren en verwachten dat inspiratie opeens opduikt. Inspiratie vinden is ook werken. Je moet ervoor bewegen. In gang komen. Opzoeken. Alert zijn. Kritisch. Weg durven gooien. Opnieuw beginnen.

Via die weg belandde ik hier, noemde het een vingeroefening in vindingrijkheid en heb het daar over.