Goeie dingen allemaal

door Marc

Dit zijn mijn maanden niet. Ik roep dat elk jaar. Overigens zijn dit mijn maanden nooit geweest, maar sinds het overlijden van mijn ouders twee jaar geleden is elke kans op een hechte vriendschap tussen de winter en mij definitief vervlogen.

Om het allemaal nog wat erger te maken ben ik momenteel druk met de laatste fysieke hindernis van mijn ziek-zijn. Het overblijfsel. De hangende wenkbrauw. Eigenlijk is dat positief, maar omdat ik twee keer per week voor een voorhoofdmassage naar het ziekenhuis moet en wachtkamers in mij een verstikkend gevoel oproepen én ik om de wenkbrauw te repareren weer onder het mes moet, onderga ik het proces met een dubbel gevoel. Tel daarbij die natte, korte dagen en de snijdende kou en het is een godswonder dat ik überhaupt nog functioneer.

Ik chargeer, al verandert dat niets aan de kern van dit verhaal.

Als je met een winters gevoel in je kop terugblikt op een jaar, raakt de werkelijkheid onbedoeld een beetje uit zicht. Want welbeschouwd is 2019 goed voor me geweest. Puik Verhaal zorgt inmiddels voor een veel betere werk/vrijetijdsbalans. We hebben als gezin een onvergetelijke reis gemaakt, ik ben maar één keer gebeld door een Algerijnse geldaftroggelaar en ik hoef mijn koffiezetter niet te vervangen als ik de pot een tikkeltje naar voren zet op de warmhoudplaat.

Goeie dingen allemaal.

Niets van dit alles maakt overigens goed voor wat er de laatste drie jaar gigantisch in de soep is gelopen. Wat dat betreft hebben het leven en ik nog een flinke rekening te vereffenen. Aan de andere kant zou ik alles wat er gebeurd is meteen door de vingers zien als datzelfde leven kon garanderen ons de komende tig jaren met rust te laten. Maar ja, dat is een soort van contradictio in terminis. Een leven met garanties. Haha, stel je voor. Ja ho wacht één; de dood. Het leven laat zich helemaal niet reguleren. Achter de komma is het gewoon een onbetrouwbare klootzak. Wel geloof ik in balans. Ons petieterige universum was een tijdlang volkomen uit balans. Terugblikkend was 2019 de start van het terug in balans brengen van dat nietige universum. De weg er naartoe is nog lang, maar hij is er in elk geval.

Zorg voor elkaar onderweg. Laat de rest maar bijzaak zijn.