Big data

door Marc

IMG-0373.JPG

Werk.nl stuurde mij een vriendelijke doch licht dwingende uitnodiging voor een banenmarkt in het lokale voetbalstadion.

Gewoon per briefpost.

Ik las de uitnodiging, glimlachte en bewaarde de uitnodiging als gelezen. Vervolgens heb ik me beleefd afgemeld.

Niet omdat ik me te goed voel voor een speeddate met potentiële werkgevers. Maar als in de uitnodiging alleen wordt gerept over de sectoren transport, logistiek, techniek, schoonmaak en ict, hoef ik niet te verwachten dat ze met z’n allen om mij – de tekstschrijver/copywriter – staan te springen.

Als je het mij vraagt is dat een valide aanname.

Een baan als tekstschrijver of copywriter vind je doorgaans namelijk niet op een banenmarkt. Dat was 17 jaar geleden al niet het geval en dat is het nog steeds niet. Dat weet het UWV toch zeker ook? Of ben ik nou gek?

En ik snap het hoor. Als je met duizenden potentiele technici, productiemedewerkers en verzorgenden in je maag zit, ligt daar je prioriteit. Die paar schrijvers, ach ja.

Mijn UWV-inschrijving heeft me overigens wel lekker van de straat gehouden. Mijn uitkering is daarbij subtiel als chantagemiddel ingezet. Gevalletje ‘want anders’.
Geen probleem. Ik geloof graag in ‘voor wat hoort wat’. Invullen dus. Tot ver achter de komma.

Hoe kan het dat ik vervolgens alsnog op de grote hoop beland?

Jullie hebben mijn data en jullie hebben de big data, beste mensen van het UWV. Filteren die boel! Matchen! Daar zijn vast algoritmes voor!

De banenmarktuitnodiging vertelt mij dat er veel vraag is in de sectoren techniek, transport en logistiek. Geen van deze voorkeuren heb ik ingevuld. Sommige UWV-geregistreerden vallen juist in de spin off van deze sectoren. Meer transport komt door een stijgende vraag naar goederen, dat vraagt om meer communicatie en dus meer creativiteit in het creëren van deze communicatie.

Kortom…tekstschrijvers, copywriters en andere creatievelingen vind je in de long tail van de werkovergoten sectoren. Nog iets; tekstschrijvers, copywriters en andere creatievelingen zoeken het liever zelf uit.

Big data weet dat. En big data is technisch gezien een ict-ding. Die hebben ze ook nodig, las ik in de uitnodiging. Gratis tip van mij voor de beste mensen van het UWV. Werf ict’ers voor jullie big data.

Vooruit dan, nog een tip.

Vraag voortaan een tekstschrijver uit jullie bestand voor het opstellen van de betreffende uitnodiging. Die kent de doelgroep, geeft advies, stelt lastige vragen, krijgt zelfs de meest tegendraadse, nukkige werkzoekende verleidt om de banenmarkt te bezoeken en had tenslotte gevraagd waarom die uitnodiging uberhaubt naar werkzoekende tekstschrijvers en/of copywriters verstuurd moet worden.

Common sense heet dat in het Engels.

Heb ik ook ingevuld bij mijn aanmelding.
‘Is goed in Engels’.
Vinkje.

 

Advertenties